Lasersnijden

Bij VMC is het volautomatisch lasersnijden ver doorgevoerd. Daardoor hanteren wij de scherpste prijzen en scoren wij hoog bij onze klanten op kwaliteit en leverbetrouwbaarheid!

De lasersnij-installatie bestaat uit:

  • een volautomatisch STOPA-magazijn. Voor de opslag van basismateriaal en gesneden uitslagen. Het magazijn heeft een capaciteit van 4.750 ton. Vanuit dit magazijn worden de lasersnijmachines onbemand, dus vol automatisch, 24 uur per dag en 7 dagen per week beladen en ontladen.
  • Vier Trumpf lasersnijmachines, twee van 5 kilowatt, één van 6 kilowatt en een fiberlaser van 8 kilowatt. Deze hoge vermogens zijn uitermate geschikt om met zeer hoge snelheid de meest gangbare materiaaldikten nauwkeurig en strak te snijden. De maximale plaatdikte is voor staal is 25 mm, voor RVS 40 mm en voor aluminium 20 mm. Maximale plaatafmeting is 3.000 x 1.500mm.
  • Een Trumpf TruMatic 7000 lasersnij/pons-combinatiemachine (laservermogen 4 kilowatt, ponskracht 220 kN) waarmee uitgangsmateriaal in één productiegang lasergesneden wordt en/of diverse ponsbewerkingen (inclusief up- en downforming) kan ondergaan.

CNC ponsen

Naast het lasersnijden wordt er veel CNC ponswerk gemaakt en gecombineerd met het lasersnijden. Ook deze Trumpf Trumatic 7000 Combi laser/pons/nibbelmachine draait onbemand, 24 uur per dag en is daarom voorzien van volautomatische aanvoer van plaatmateriaal, afvoer van eindproduct en scheiding van restmateriaal.

De laserunit heeft een vermogen van 4.000 W, de ponskracht is 220 kN.
Er is een uitgebreid assortiment ponsgereedschappen beschikbaar. Tot de mogelijkheid behoren o.a. diverse doordrukgereedschappen en een groot aantal clusterstempels waarmee meerdere gaten in één keer geponst kunnen worden. Deze machine wordt veel ingezet voor bijvoorbeeld het perforeren van plaatwerk, het ponsen van gevelbeplating en het ponsen van traptreden met opdrukkingen.
Naast ponsen is ‘de combi’ in staat om te soevereinen, tappen, omvormen, buigen, dieptrekken en richten. Door het gebruik van een actieve matrijs geschieden de bewerkingen krasvrij en kan bijvoorbeeld zowel aan de boven- als aan de onderzijde van het product gesoevereind of omgevormd worden.

Ook deze installatie wordt off-line geprogrammeerd en via het datanetwerk aangestuurd.

Combinatie van lasersnijden en ponsen

Voor ponswerk in brede zin zet VMC een Trumpf TruMatic 7000 in. Deze zgn. combinatiemachine is voorzien van twee bewerkingsstations, een voor lasersnijden en een voor ponsen/nibbelen.

Ook deze machine is aan het STOPA-magazijn gekoppeld en kan aldus zeven dagen per week onafgebroken actief zijn op basis van bewerkingsprogramma’s. Daarbij worden volledig automatisch het basismateriaal aangevoerd, de producten afgevoerd en het restmateriaal gescheiden.

De laserbron heeft een vermogen van 4 kilowatt, de ponskracht is 220 kilonewton.

Er is een uitgebreid assortiment ponsgereedschappen voorhanden. Zo kan de machine ook uitgerust worden met zgn. clusterstempels, waarmee meerdere gaten in één slag geponst worden. Ook doordrukgereedschappen zijn beschikbaar. Deze machine wordt vaak ingezet voor, bijvoorbeeld, het perforeren van plaatwerk, het ponsen van gevel- en balkonbeplating en het vervaardigen van traptreden met opdrukkingen (noppen met of zonder gaten).

Naast lasersnijden en ponsen is de “combi” in staat om te soevereinen, tappen, omvormen, buigen, dieptrekken en richten.

Deze “bijna-alleskunner” is bovendien uitgerust met een actieve matrijs, waardoor de bewerkingen krasvrij uitgevoerd kunnen worden. Deze speciale matrijs maakt het ook mogelijk om, bijvoorbeeld, zowel aan de boven- als aan de onderzijde van het product te soevereinen of omvormen.

Vanzelfsprekend wordt ook deze machine off-line geprogrammeerd, waardoor de output op een niveau gehouden kan worden dat zeer scherpe prijzen toelaat.

CNC buigen/kanten

In een goed geoutilleerde plaatwerkerij worden de vlakke uitslagen verder verwerkt.

Deze afdeling kent drie gedaanten:

  • kleine series, enkelstuks, prototypes en kunstwerken;
  • handmatig seriewerk;
  • robotseriewerk;

Voor elke discipline staan de beste vaklui met de modernste machines ter beschikking. De machines zijn uitgerust met alle opties om een kwalitatief goed product tegen een scherpe kostprijs te garanderen!

Met behulp van het kantproces kunnen de meest uiteenlopende producten worden gemaakt. Dit varieert van eenvoudige hoekprofielen tot complexe producten, zoals kegels en verlopen van rond naar vierkant.

Door het toepassen van hoekmeetsystemen, vernuftige snelwisselsystemen, off-line programmeren en machinegerichte ontwerpen zijn onze steltijden nihil en doorlooptijden minimaal!

Plaatwalsen

Door ons uitgebreid machinepark kunnen wij een grote diversiteit aan producten leveren. Met plaatwalsen kunnen rompen, schaaldelen, conussen, verloopstukken en bochten voor baanstukken geproduceerd worden.

Knippen

Over het inzetten van een plaatschaar kunnen we letterlijk en figuurlijk kort zijn. Elk plaatbewerkend bedrijf heeft er een. De plaatschaar van VMC onderscheidt zich door het gebruik van rechte en vlijmscherpe messen. Hoge kwaliteit begint immers met een onberispelijke snijkant!

Ontbramen / Finishen

De noodzaak van het afronden van scherpe kanten.

Om een goede corrosiebescherming te waarborgen is het noodzakelijk om plaatranden af te ronden. Omdat afronden tijd en dus geld kost wordt dit vaak niet, of slecht uitgevoerd. In beide gevallen bereikt men niet het noodzakelijke resultaat…

Vaak wordt een radius handmatig aangebracht. Het aanbrengen van een radius is duur en dus van invloed op de uiteindelijke kostprijs van het product. Indien de radius niet overal constant is, en daar ontkom je niet aan als deze handmatig aangebracht wordt, dan wordt de uiteindelijke kwaliteit van het laksysteem bepaald door de plaatsen waar de radius het minst goed of helemaal niet is aangebracht. Ook plaatsen waar de radius nog scherpe overgangen vertoont zijn funest. Vergelijk het met een ketting, deze is immers net zo sterk als de zwakste schakel!

Omdat hoge kwaliteit tegen een scherpe kostprijs bij VMC hoog in het vaandel staat, is er natuurlijk geïnvesteerd in moderne machinale afbraamtechnologie. Met behulp van onze machines kunnen wij in 1 bewerkingsgang de plaatrand overal voorzien van een constante radius. De radius wordt dan zowel aangebracht op de plaatranden van het buitencontour, maar ook op de plaatranden van overgangen, gaten en sparingen in het product. Juist dat maakt het grote verschil met conventionele methodieken.
Vanzelfsprekend worden staal en roestvaststaal op aparte maar gelijkwaardige machines bewerkt.

metaalunie
sbb-beeldmerk-fc
Total Views: 2.301Daily Views: 3